Unde-s toți puterea crește: puterea scopului comun în organizații - Co-Factor

Unde-s toți puterea crește: puterea scopului comun în organizații

 

Încă de mici am învățat că acolo unde sunt doi puterea crește. Însă acolo unde sunt 20, 200 sau 2000 … companiile încep să piardă bani sub formă de productivitate scăzută. Ce ne scapă din această ecuație?


Statisticile referitoare la implicarea la muncă sunt de-a dreptul îngrijorătoare: conform studiului “State of the workplace” realizat de Gallup la nivelul a 142 de tari, 70% dintre angajații din SUA și 87% dintre angajați la nivel global sunt pasivi sau dezimplicați activ. Iar costurile dezimplicării sunt mai mari decât și-ar putea permite orice manager.

Conform aceluiași studiu, angajații dezimplicați:

  • costă organizațiile între 3.400 și 10.000 dolari în costuri salariale irosite/ an;
  • își iau mai multe zile de concediu medical;
  • secătuiesc eficiența, nivelul de calitate și de împlinire profesională a colegilor lor implicați;
  •  înregistrează un nivel ridicat de plângeri din partea clienților companiei.

De ce se întâmplă asta și încă la un nivel atât de generalizat? Ce ne scapă din această ecuație?

Unul din motive are de-a face cu lipsa scopului comun în organizații , factor ce are un impact puternic la nivel de performanță a companiei.

Rezultatele cercetărilor Gallup au arătat că doar 41% dintre angajați știu care este scopul și misiunea organizației lor și ce diferențiază compania lor de competitori. Acest lucru sugerează că multe companii nu reușesc să le transmită angajaților lucruri esențiale despre direcția în care merge compania, despre obiectivele comune și despre felul în care munca lor contribuie la atingerea acestora.

În plus, doar 37% dintre angajații care nu ocupă poziții manageriale înțeleg promisiunea de brand și diferențierea acestuia, ceea ce este îngrijorător deoarece o mare parte dintre acești angajați interacționează cu clienți în fiecare zi.

Companiile se bazează pe angajați să reprezinte compania și valorile ei în fiecare interacțiune a acestora cu clienții, cu partenerii și furnizorii. Dacă aceștia nu înțeleg identitatea companiei și nu știu ce îi diferențiază, e puțin probabil să obțină un alt fel de rezultat la nivelul clienților lor. Iar aceasta este o mare pierdere, una cu implicații substanțiale în ceea ce privește performanța companiei.

Antidotul – scopul comun și încurajarea conversației la nivelul întregii organizații.

Dacă ai fi general, ai avea curajul să pleci la luptă cu o armată neimplicată? Te-ai încumeta să te bazezi pe o echipă în care majoritatea nu știe exact pentru ce sunt acolo și care sunt valorile care îi mână în luptă?

Același lucru este valabil și în cazul unei companii. Fără un scop comun, oamenii nu își pot dezvolta nici legătura emoțională cu munca și compania, care stă la baza engagementului, și nu pot fi nici atât de eficienți și de motivați precum cei care știu exact cât de mult contează contribuția lor.

Antidotul? Construirea scopului comun la nivelul întregii organizații și mult mai multă comunicare internă, astfel încât oamenii să se simtă parte a a unei comunități care luptă pentru același lucru și care nu poate avea succes decât integrând efortul tuturor.

Angajații trebuie:

  • să știe care este misiunea organizației și ce o face diferită de celelalte companii din piață;
  • să înțeleagă promisiunea de brand a companiei și să poată explica cele mai importante elemente ale identității brandului – valorile companiei trebuie să fie reîntărite;
  • să fie împuterniciți să livreze în direcția promisiunii de brand.

Comunicarea este un factor fundamental pentru eficiența unei organizații și pentru dezvoltarea unei comunități sănătoase. Nu poți avea angajați implicați fără o comunicare transparentă și incluzivă: atât în cadrul echipelor de lucru, dar și pe verticală – între șefii de la orice nivel și angajații entry-level – și cross-departamentală – între angajații din departamente diferite. Iar cu ajutorul tehnologiei, acest lucru este mai simplu ca niciodată. Dacă vrei, am fi bucuroși să-ți spunem și ție cum. 🙂