Cum sa generezi engagement - Co-Factor

Cum sa generezi engagement

 

 

Din dorinta de a va oferi acces la resurse cat mai inspirationale, am invitat o serie de experti HR de top din Romania sa impartaseasca experienta lor in materie de programe generatoare de engagement. Printre instrumentele utile si solutiile testate de ei insisi, s-au evidentiat cateva directii ce pot fi ramificate in actiuni tactice de generare de engagement.

Desi au, la baza, un caracter personalizat pe specificul companiilor, ceea ce garanteaza calitatea insight-ului, aceste actiuni pot fi declinate si adaptate pentru domenii variate.

Materialul pe care vi-l propunem ca sursa de inspiratie pentru actiunile viitoare in vederea cresterii implicarii si performantei propriilor angajati, face parte dintr-o serie mai ampla, ce reuneste sub titlul “Idei care dau idei” instrumente utile de HR si solutii testate cu succes.

Regasiti, mai jos, un extras, iar sfarsitul acestui articol, puteti accesa linkul care va va conduce la materialul complet.

1. COMPETITII INTERNE

Concursurile stimulează competitivitatea și dezvolta engagement prin posibilitatea oferita angajatilor de a-si prezenta si pune ideile in practica, asa ca nu e de mirare ca multe dintre propunerile primite de la expertii in HR urmeaza aceasta directie. Concursurile pot lua diferite forme, pot avea sau nu o miza financiara, pot fi sau nu in legatura directa cu jobul – important este ca, prin natura lor, potenteaza abilitati specifice ale angajatilor, genereaza implicare in viata organizatiei si pot scoate la iveala talente latente.

Am grupat, mai jos, ideile testate de managerii de HR, in functie de palierul pe care se pot desfasura, de la cel profesional (avand legatura directa cu jobul), pana la cel personal (referitor la hobby-uri, de exemplu).

 

Cel mai bun manager

Competitie ce vizeaza direct managerii, in care angajatii actioneaza in calitate de juriu pentru a desemna, pe criterii si printr-un sistem de vot prestabilite, managerul care intruneste cele mai multe calitati si care reuseste sa genereze engagement in organizatie. Un sef caruia ii pasa de echipa si de fiecare membru in parte, care nu e preocupat doar de cifre si proceduri, este un ingredient indispensabil in crearea unui mediu de lucru pozitiv.

 

Company glue

Competitie care vizeaza desemnarea celui mai bun angajat-liant. Transversalitatea este unul dintre cele mai fierbinti trenduri din HR, dar beneficiile acestui trend sunt atat de evidente, incat programele de colaborare transversala au fost adoptate rapid de companiile din Romania. Studiile arata ca angajatii implicati in astfel de programe sunt cu 44% mai loiali companiilor, pe care nu ar parasi-o pentru o crestere salariala mai mica de 20%.

 

Angajatul Q

Nominalizarea trimestriala, de catre colegi, pentru merite deosebite, a unui om din echipa/departament, pe baza unor criterii relevante in mediul lor de lucru (pot fi atat atribute profesionale, cat si personale). Voturile individuale se centralizeaza, iar rezultatul se comunica public, ideal printr-o platforma interna online, care permite vizualizarea real time. Recunoasterea publica este o componenta importanta a procesului.

 

Sweet Bucket Challenge

Organizat intr-o forma gamificata, acest tip de concurs ajuta la potentarea engagementului in actiuni tactice cum ar fi, spre exemplu, completarea unui sondaj sau indeplinirea unei anumite sarcini. Departamentele se nominalizeaza unele pe altele pentru realizarea provocarii, intr-un mod amuzant si creativ (mannequin challenge, dans, mima etc.). Recompensa consta in galeti de dulciuri, responsabile de eliberarea hormonilor fericirii – dopamina si serotonina.

 

Concurs pentru crearea de logo/moto pentru proiecte care privesc angajatii

Oamenilor le place sa fie parte din ceea ce li se intampla. Cand se demareaza un proiect pentru angajati, acestia pot fi implicati in alegerea numelui, logo-ului/moto-ului, organizand un concurs cu premii. Castigatorii sunt alesi prin votul tuturor si, in acest fel, intreaga organizatie simte ca a contribuit la definirea acelei initiative.

 

Concurs “Povestea departamentului meu”

Angajatii sunt invitati sa “spuna” intr-un mod creativ care este activitatea departamentului in care lucreaza. Creatiile sunt plasate la vedere si se organizeaza cateva zile in care angajatii diferitelor departamente se viziteaza, admira si comenteaza creatiile, iar la final se voteaza cea mai creativa lucrare. Concursul genereaza mult amuzament si buna dispozitie, alaturi de mandrie profesionala si o mai buna cunoastere a organizatiei de catre angajati.

 

Concurs de sharing

Sharing de resurse de invatare si inovatie pe o platforma interna, pentru un cross-functional learning intre departamente. Scopul este acela de a oferi acces unui numar cat mai mare de angajati la resurse de dezvoltare personala si profesionala. Concursul are la baza un sistem de vot pe baza relevantei continutului impartasit cu colegii. Pentru consistenta, premiul oferit castigatorilor poate consta intr-un training original, cum ar fi Horse-Eye Leadership, ce se bazează pe învățarea prin experiența directă și pe interacțiunea cu caii.

 

Battle of Branches

Concurs prin care se urmareste stimularea engagementului prin distractie. Nu are la baza niciun indicator de business, insa, din experienta, indicatorii de performanta profesionala nu vor intarzia sa apara. Lunar, se transmite catre echipe o “provocare” si se castiga in urma voturilor colegilor. Exemple: “cea mai creativa surpriza facuta altei echipe” sau “cel mai bun cantec cantat in cor” etc.

 

Concursuri tematice

Accelereaza coeziunea echipei si creaza engagement, prin distractie. Temele pot fi din cele mai variate, de la “recunoasteti personajul” (poze creative in care nu se vede fata colegului si doar cei atenti la detalii il pot recunoaste) pana la poezie – castiga cea mai amuzanta poezie despre colegi, departament etc.

 

Selectarea unor Campioni ai Schimbării

Implementarea unei platforme interne, în care sunt integrate aprecierile primite de la membrii organizatiei, pentru diverse decizii/acțiuni întreprinse de colegi si care conduc la schimbari pozitive. Cei care primesc cele mai multe aprecieri (lunar/trimestrial/semestrial/etc.) sunt premiați de management.

 

Incubatoare creative sau inovative

Crearea unei celule de creatie sau inovare in cadrul organizatiei, unde un grup de oameni are responsabilitatea de a propune lunar cu idei de competitii interne care sa genereze engagement. Grupul poate avea o structura permanenta sau poate fi alcatuit prin rotatia angajatilor.

 

Concurs de public speaking

Este o initiativa care poate ajuta angajatii sa devina mai stapani pe obiectivele lor, sa-si creasca puterea de persuasiune, sa devina mai increzatori in fortele proprii si sa comunice mai usor cu ceilalti.

 

TEDx intern

Un concept similar cunoscutului TED, in care angajatii urca pe scena pentru a-si prezenta hobby-urile sau concepte interesante din business, educatie economica, parenting, wellbeing etc. Este o oportunitate excelenta de a descoperi colegii si pasiunile lor dar si de a-si exercita leadership-ul personal. Conceptului i se poate adauga, pentru motivatie, componenta de concurs cu premii, jurizare pe diferite categorii de impact: inovatie, eficienta, popularitate. Prezentarile sunt filmate si distribuite apoi pe platformele de sharing interne si externe pentru un plus de recunoastere.

 

Concurs de talente

Acest tip de actiune ajuta la o mai buna cunoastere a celorlalti, prin descoperirea talentelor personale si imbunatateste comunicarea la locul de munca. Domeniile care pot fi acoperite sunt din cele mai diverse: fotografie, desen, pictura, dans, muzica, design, moda etc.)

 

Comunitati de hobby

Crearea unor comunitati prin agregarea pasiunilor comune ale angajatilor. Acest gen de actiune functioneaza ca un liant puternic intre colegi si dezvolta engagement pe termen lung, datorita dimeniunii personale implicate. Se pot organiza concursuri in directia “cea mai activa comunitate”, iar compania poate sponsoriza cluburile si initiativele care se bucura de popularitate in randul angajatilor.

Descarca materialul integral in format pdf