Technologie la Feminin. Episodul 1 - Co-Factor

Technologie la Feminin. Episodul 1

Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor, sărbătorită recent, ne-a oferit cel mai firesc prilej de a vorbi despre tehnologie la feminin. În luna martie vă propunem o serie de interviuri realizate cu femeile din spatele tehnologiei Co-Factor. Deschidem această serie cu Adela Grigoriu, partener și CEO Co-Factor, dar și co-fondator al Code of Talent.

 

Adela “vitaminizează” IT-ul cu Vitamina E. Ea aduce în fiecare zi la birou empatie, echilibru, energie și entuziasm. Calitatea de “partener” o descrie cel mai bine! Adela nu este doar colegă, manager, consultant – deși îndeplinește cu succes toate aceste funcții, ci o adevărată parteneră de lucru, de discuții, de afaceri. IT-ul este mai viu și mai prietenos de când Adela și-a dedicat cariera acestui domeniu. I-am adresat câteva întrebări, pentru a o cunoaște mai bine și pentru a înțelege rolurile pe care o femeie le poate juca cu succes în IT.

 

Ce îți place să faci, în afara tehnologiei?

Sunt atrasă de estetic, de frumusețe în orice formă. Urmăresc cu interes trendurile de avangardă. Muzeele au un magnetism aparte pentru mine, fiecare operă de artă, în general, îmi incită imaginația, caut să deslușesc misterul pe care artiștii îl “codează” cu atâta inspirație. De asemenea, îmi place să citesc și să călătoresc, activități care îmi oferă ocazia să trăiesc intens vieți ale altor personaje, reale sau imaginare, și, în acelasi timp, mă fac să descopăr mereu lucruri noi. Practic yoga și pilates, deoarece mă ajută să dau un boost energiei mele, iar colecția de pantofi mă face să mă simt și mai feminină😀.

Ce crezi că pot aduce femeile în tech? Care consideri că este contribuția ta personală?

Cred că femeile sunt esențiale în tehnologie, ca în orice alt domeniu. Știm cu toții că intuiția feminină este de neînlocuit, indiferent de domeniu, și face casă buna cu raționalul masculin (nu că noi n-am fi raționale). Fetele sunt și bune programatoare, și QA testers, și team leaders, și project managers. Când își propun să facă performanță, o fac la cel mai înalt nivel și excelează în orice rol și în orice domeniu.

Contribuția mea personală este acea de a aduce echilibru, ca team leader, de a da oamenilor încredere, de a ține echipa unită, de a insista pe look and feel-ul aplicației noastre, cât și acela de a încuraja integrarea, în soluția noastra tech, a ceea ce numim human touch.

De asemenea, în calitate de consultant în Tech, transmit nevoile clientului către echipa tehnică, într-o manieră în care să poată fi traduse mai ușor în cod. Sunt, pe rând, avocatul clientului, când o solicitare pare misiune imposibilă, dar și avocatul echipei, atunci când suntem nevoiți să spunem “nu” partenerilor noștri, lucru care, din fericire, se întâmplă extrem de rar.

Eu sunt o persoană care iubește oamenii și încurajez interacțiunea, pe cât posibil, considerând că este un element esențial, inclusiv pentru igiena relațiilor profesionale.

Cum te simți lucrând într-o industrie dominant masculină?

De fapt, mă simt chiar bine! Cred că a fi femeie într-o industrie ca aceasta nu poate fi decât benefic pentru toată lumea. Femeile aduc o valoare importantă, empatia, care, oricât de ciudat ar suna, face pereche cu tehnologia, se completează reciproc.

Când am început să lucrez în IT, acum zece ani, aveam colegi numai bărbați. Era un pic straniu, nu vorbeam prea mult unii cu alții… Apoi, am decis să fiu mai deschisă și să comunic eu prima. Ușor-ușor, au început să reacționeze și ei diferit, să-mi ceară opinia și să fie cu toții mai deschiși la ideea de a avea în echipă mai multe fete.

 

S-a întâmplat să te lovești de prejudecăți legate de gen în meseria ta?

Din păcate, da. Însă, oamenii cu prejudecăți fac ca orice selecție să fie mai ușoară, fie că este vorba despre un pertener nou sau de un coleg nou. Se auto-exclud.

 

Ai un sfat pentru femeile care își doresc să lucreze în tech, dar ezită?

Să insiste să convingă angajatorii că merită o șansă, să nu accepte jumătăți de măsură, să aibă încredere în ele, în educația lor și în intuiția lor. Merită ce e mai bun!