Tehnologie la feminin. Episodul 2 - Co-Factor

Tehnologie la feminin. Episodul 2

Continuăm seria de interviuri dedicate femeilor care lucrează în tech cu Corina Jipa, Head of Product Quality la Co-Factor. Pasionată de lectură, călătorii și design interior, care îi țin vie latura sensibilă, Corina rămâne, totuși, devotată firii sale pragmatice, pe care și-o folosește din plin și cu succes în domeniul profesional pe care l-a ales – tehnologia.

 

Ce crezi că pot aduce femeile în tech? Care consideri că este contribuția ta personală?

Feminitate 😊  (glumesc). În orice domeniu contează foarte mult profesionalismul. Nici în IT nu e diferit, așadar, oricare din noi, femei sau bărbați, își poate aduce contribuția prin profesionalism, dedicare și prin dorința lucrului bine facut.

Nu știu dacă eu, personal, am o contribuție anume în industrie, în general. Însă încerc, în fiecare zi, să mă dezvolt, atât profesional, cât și uman.

 

Cum te simți lucrând într-o industrie dominant masculină?

Eu sunt mai pragmatică, probabil de aceea am privit industria IT mai degrabă ca pe o industrie în care, prin definiție, este nevoie de latura analitică a oamenilor. Statistic vorbind, este o industrie dominant masculină, da, dar eu nu am privit niciodată acest aspect ca fiind o competiție între genuri. Avem acces, în ultima perioadă, la atât de multe resurse de învățare, putem să facem oricând o schimbare de direcție în carieră, așa încât rămâne o simplă alegere dacă vrei să lucrezi în industria IT sau nu.

Ca să răspund, totuși, la întrebare, industria IT îmi place prin provocările pe care le întâlnesc zilnic, prin posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a lucra cu profesioniști.

 

S-a întâmplat să te lovești de prejudecăți legate de gen în meseria ta?

Prejudecăți legate de gen apar în orice domeniu, nu doar in domeniul nostru. Am avut câteva experiențe în care a fost nevoie să demonstrez ce știu, ce pot și ce “plus-valoare” aduc eu echipei, însă cred că nu au fost prejudecăți legate de gen, ci mai degraba nevoia celorlalți de a confirma că am anumite skill-uri, ori asta se poate întâmpla chiar și într-o echipă formată 100% din persoane de același gen.

 

Ai un sfat pentru femeile care își doresc să lucreze în tech, dar ezită?

Da, “where there’s a will there’s a way”. Le recomand să încerce să lucreze în tech, dacă asta e ceea ce vor. Nu contează că este o industrie dominant masculină, poate să fie un loc în care să exceleze oricine, trebuie doar să aiba curajul de a încerca.