Cum stimulezi implicarea angajatilor in perioada sarbatorilor? - Co-Factor

Cum stimulezi implicarea angajatilor in perioada sarbatorilor?

In general, companiile de succes, cu cele mai rapide cresteri sunt cele care si-au concentrat atentia pe tehnicile de implicare a angajatilor (employee engagement). A devenit un truism sa spunem ca un angajat mai implicat la locul de munca este mai productiv. Dar, in ciuda evidentei acestei afirmatii, lucrurile nu sunt la fel de evidente cand trebuie sa punem in practica tehnici eficiente de implicare a angajatilor in activitatile lor de la locul de munca.

Acest articol isi propune sa vina in sprijinul acelor lideri pentru care pilonul employee engagement este unul important in arhitectonica organizatiei.

 

Context

Cand vorbim de implicarea angajatilor, trebuie avute in vedere trei trei sfere majore legate de context.

In primul rand, este contextul general al cadrului de munca, care este determinat, exterior, de situatia pietei si de domeniul de activitate si, interior, de tipul de cultura organizationala a companiei.

In al doilea rand, in ultimii doi ani, se vorbeste despre acest nou context particular creat de pandemia COVID. Conform statisticilor, 45% dintre oameni spun ca propria lor viata a fost afectata foarte mult de situatia generata de COVID. Liderii au fost nevoiti sa-si regandeasca strategiile de implicare a angajatilor, pentru a asigura continuitate si stabilitate.

In al treilea rand, in decursul unui an se pot identifica mai multe contexte specifice care corespund unor perioade specifice din an – vacante, raportari, sarbatori etc. Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, care ocupa un loc aparte in mentalul angajatilor, vom incerca sa oferim cateva sugestii pentru a stimula implicarea la locul de munca. Momentul este destul de critic, in termeni de performanta, caci angajatii se gandesc mai mult la sarbatori, decat la munca.

Inainte, insa, vom trece in revista cateva lucruri importante despre implicarea angajatilor, in general.

De cele mai multe ori, aceasta este confundata cu satisfactia sau fericirea la locul de munca. Spre exemplu, o persoana poate sa fie incantata sa lucreze intr-un birou modern, alaturi de colegi cu care ii face placere sa isi petreaca timpul, dar acest lucru nu garanteaza si obtinerea unui randament ridicat din partea unui angajat.

Implicarea in schimb, pune baza unei structuri sanatoase in companie. Angajatii implicati, pe langa faptul ca sunt multumiti la locul de munca, isi gasesc implinirea in ceea ce fac si aduc un plus valoare companiei.

 

Ce beneficii au companiile de pe urma angajatilor implicați activ

Un angajat implicat este tot timpul dedicat muncii pe care o depune, intelege si sustine misiunea si viziunea companiei. El este motivat de valorile companiei si dornic permanent sa dea cel mai bun randament in fiecare zi, pentru a ajuta la atingerea obiectivelor companiei din care simte ca face parte. Indiferent de nivelul ierarhic in cadrul companiei, se identifica cu viziunea companiei si depune eforturi spre a contibui la dezvoltarea acesteia.

 

Cum sa sporesti implicarea angajatilor

Pentru a avea angajati implicati este extrem de important ca motivatia lor zilnica sa fie una puternica.

De aceea, strategia si obiectivele unei organizatii trebuie sa hraneasca aceasta motivatie, sa sublinieze valoarea muncii angajatilor si sa faciliteze succesul fiecaruia. Liderii au datoria de a comunica clar strategia si obiectivele organizationale, de a crea un mediu de lucru  transparent si sanatos.

 

Elemente care determina stimularea implicarii angajatilor

Scop:

Fara un scop bine definit al muncii lor, nivel de motivatie al angajatilor va fi din ce in ce mai scazut.

 

Transparenta:

Angajatii au nevoie sa cunoasca, sa inteleaga si sa se identifice cu misiunea, viziunea si valorile companiei in care activeaza. De aceea, ele trebuie comunicate clar, intr-un limbaj usor de descifrat.

 

Participarea activa

Identificarea cu obiectivele si valorile companiei are ca rezultat, in foarte multe cazuri, dorinta de implicare activa in procesele de luare a deciziilor. Este extrem de important sa faci vocea angajatilor auzita, sa le dai ocazia sa ofere feedback si chiar sa isi stabileasca propriile obiective, sa se simta considerati si incurajati sa participe activ.

 

Incredere

Angajatii implicati la locul de munca tind sa depuna eforturi suplimentare pentru a ajunge la rezultatele dorite, chiar daca nu sunt controlati sau urmariti pentru sarcinile pe care le executa. In situatiile in care managerii controleaza fiecare pas al angajatilor, acestia din urma nu se vor simti apreciati si foarte rapid vor fi frustrati.

 

Actiuni care stimuleaza implicarea angajatilor de sarbatori

Sarbatorile de iarna sunt un moment special, in care cadrul formal al organizatiei primeste un suflu informal, mai personal. Oamenii sunt mai deschisi, mai relaxati, mai binevoitori, atat unii cu ceilalti, cat si in ceea ce priveste disponibilitatea lor de a darui companiei un pic mai multa energie.

In topul actiunilor menite sa stimuleze cresterea implicarii angajatilor pe care companiile de succes le semnaleaza sunt concursurile foto. O explicatie ar fi aceea ca angajatii sunt dornici sa impartaseasca experientele traite, imortalizate in fotografii cu ceilalti colegi de la locul de munca: cea mai frumoasa poza de familie, cel mai haios om de zapada etc.

O alta actiune este cea in jurul simbolului sarbatorilor de iarna, anume in jurul bradului de Craciun. De cele mai multe ori, companiile organizeaza o intreaga sarbatoare si le multumesc angajatilor oferind cadouri. Bradul de Craciun este un pretext foarte bun de a lansa actiuni de tip colaborativ – imbodobirea bradului impreuna sau de tip competitiv – concurs de decorare a bradului intre departamente.

Cadourile, fie ca sunt oferite de companie angajatilor, fie ca acestia si le ofera intre ei, sub forma de Secret Santa, reprezinta, de asemenea, o actiune care aduce bucurie si indeamna la implicare. Acestei actiuni i se poate atasa un caracter amuzat sau i se poate atribui o tematica anume, menita sa orienteze alegerea cadourilor inspre o directie considerata benefica pentru organizatie.

Totodata, pentru ca, de sarbatori, oamenii manifesta aceasta tendinta de a fi mai buni, mai atenti fata de semenii lor, companiile pot lansa programe de implicare sociala, in parteneriat cu diverse organizatii.

Nu in ultimul rand, pot fi lansate concursuri de gatit. In perioada sarbatorilor de iarna, gatitul mancarurilor traditionale ocupa un loc important in viata angajatilor. Compania se poate arata alaturi de aceasta preocupare a oamenilor, lansand actiuni cu tematica culinara: degustare de cozonac, concurs de prajituri, concurs foto “cea mai frumoasa masa de sarbatori” etc.

 

Lansarea tuturor acestor actiuni este posibila in platforma digitala de employee engagement Co-Factor. Intr-un mod foarte prietenos cu utilizatorii si extrem de intuitiva, platforma contribuie la cresterea implicarii angajatilor in orice tip de actiune. Oamenii simt compania mai aproape de ei, iar compania castiga un grad ridicat de implicare, care se va reflecta in rezultatele de business.

 

In Platforma Co-Factor aveti posibilitatea de a lansa instant o initiativa de engagement, denumita intuitiv “concurs de fotografii”, care poate fi activata in orice perioada a anului si poate fi adresata intregii companii sau doar unui grup de angajati. Aceasta initiativa are atasat un mecanism de votare (prin calificative sau voturi), iar ocupantii primelor locuri sunt evidentiati in topuri si pot fi premiati si apreciati public.