In inovare, succesul e determinat de strategia de HR, nu de bugetul de R&D - Co-Factor

In inovare, succesul e determinat de strategia de HR, nu de bugetul de R&D

Deși folclorul de business tinde să lege inovația de o forță creativă exclusiv rezervată celor mai talentați 1% dintre noi, sau de bugete generoase de R&D, prea puțini luăm în calcul rolul jucat de felul în care alcătuim echipele sau includem în strategia de HR un proces de inovare deschis tuturor angajaților.

Conform unui studiu realizat în 2013, 80% din angajatorii din întreaga lume consideră “potrivirea culturală” – ideea că cei mai potriviți angajați sunt cei care gândesc la fel ca echipa din care vor face parte – drept factor prioritar în angajare. Profesioniștii de la toate nivelurile ierarhice recunosc că își doresc să angajeze oameni cu care le place să discute și cu care s-ar vedea dezvoltând relații apropiate. Iar recrutorii s-au obișnuit să întrebe aplicanții despre hobby-urile lor și ce le place să facă în timpul liber în procesul de selecție, în ideea de a construi echipe armonioase, cărora să le placă să petreacă cât mai mult timp împreună.

Tindem să credem că oamenii care sunt la fel lucrează mai bine împreună. Însă atunci când vorbim despre inovație, regula aceasta nu ține. Decenii de cercetare din perspectivă organizațională, psihologică sau economică au arătat că grupurile diverse social sunt mai inovative decât grupurile omogene. O similaritate prea mare duce la blocaje în schimbul de idei diferite și ne face orbi la ceea ce nu face parte din bagajul cultural pe care toți membrii îl au în comun.

Adevărata inovație înflorește într-o cultură inclusivă care pune preț pe idei diverse, extrage valoare din perspectivele unice ale fiecărui membru și invită pe toată lumea să colaboreze de-a lungul și latul întregii organizații.

Felul în care formăm echipele e responsabil pentru potențialul de inovație al companiei

Cercetările confirmă că diversitatea este o resursă neprețuită și de neînlocuit pentru inovație. Un studiu realizat de prof. Ron Burt, Universitatea Chicago, a demonstrat că oamenii cu surse mai diverse de informații generează în mod consistent idei mai bune decât cei care intră în contact doar cu cei asemenea lor. Angajații care sunt mai degrabă insulari în ceea ce privește conexiunile lor interne (dreapta graficului) – cei care se conectează doar cu cei mai similari dintre colegi – au și cele mai puține idei inovatoare deoarece le lipsește diversitatea în viața lor de zi cu zi.

grafic


Axa verticală ilustrează evaluările managementului asupra ideilor propuse de angajați pentru îmbunătățirea procesului de supply-chain management. Axa orizontală măsoară nivelul de diversitate a conexiunilor angajatului respectiv.

Rezultatele cercetării lui Burt indică faptul că, cu cât crește diversitatea interacțiunilor, cu atât angajații sunt mai pregătiți să perceapă și distingă în jurul lor ideile de o calitate mai ridicată, o componentă esențială a inovației organizaționale.

Pentru o injecție de inovație, adu un outsider în echipă

Tony McCaffrey, psiholog la Universitatea Massachusetts care a trecut în revistă câteva mii de invenții ce ne-au marcat istoria, e surprins de cât de multe idei bune ignorăm doar din cauza șablonului strâmt pe care ni le impune limbajul și cultura din care facem parte. Îndepărtarea de categoriile conceptuale existente și importarea de soluții din alte domenii este centrală pentru inovație, spune el.

Cercetările lui arată că circa 90% din soluțiile noi ce apar în orice domeniu sunt adaptări ale unor altor soluții care există deja — și sunt importate din domenii din afara expertizei celui care trebuie să rezolve problema inițială.


Innovate Avon – un proiect de inovație, implementat cu succes de Co-Factor în 19 țări din Europa

„Aș vrea să mulțumesc întregii echipe Co-Factor pentru furnizarea unui serviciu excelent de dezvoltare și implementare a plaftormei Innovate Avon destinată procesului de inovare colaborativă, precum și pentru adaptarea acestuia la nevoile noastre în scopul de a asigura cel mai bun nivel de User Experience și functionalitățile necesare pentru a facilita managementul și dezvoltarea ideilor inovative în cadrul Avon Central Europe.
Am intrat în această colaborare pe 5 ani cu Co-Factor pentru că, din ofertele multiple pe care le-am primit de la potențialii vendori, Co-Factor ne-a oferit nu doar o soluție completă și flexibilă, cu posibilitatea de a o adapta la toate solicitările noastre, dar și expertiză solidă în domeniu și o echipă gata să răspundă tuturor nevoilor noastre funcționale și calitative. Toate aceste argumente ne-au convins să alegem Co-Factor ca partener pentru proiectul strategic de inovație AVON care acoperă toate cele 19 piețe pe care activăm în Europa Centrală.”

Maciej Starzyk, CE Strategy Manager – Avon CosmeticsMaciej Starzyk, CE Strategy Manager – Avon Cosmetics