Locul de muncă – inhibitor sau incubator al diversității? - Co-Factor

Locul de muncă – inhibitor sau incubator al diversității?

Cei mai performanți angajați sunt cei care contribuie la efortul comun cu propriile atuuri și perspective. Iar echipele beneficiază de pe urma acestei diversități de opinii și de puncte de vedere.


Ai o altă părere? Cu atât mai bine! Pentru că, astfel, putem discuta despre același lucru din mai multe perspective, iar asta nu poate decât să fie benefic pentru fiecare dintre noi, dar și pentru echipa pe care o formăm.

Locul de muncă nu trebuie sa fie un inhibitor de personalități, ci un incubator al creativității și diversității, încurajând manifestarea. Altfel, e ca și cum am renunța la noi și am trimite pe altcineva la birou în locul nostru – un efort psihic enorm pentru angajat, o pierdere imensă pentru companie.

Un studiu realizat de Deloitte arată că organizațiile performante sunt caracterizate de angajamentul lor față de diversitate și o cultură a incluziunii. În zonele de client service, inovație, securitate și altele, mesajul angajaților este același: organizațiile care susțin diversitatea și îi fac pe angajați să se simtă incluși își ating obiectivele de business cu o probabilitate mai mare decât cele care nu fac acest lucru. Companiile care construiesc pornind de la diversitate și includere în echipele lor beneficiază de mai multe idei noi, de mai multe dezbateri și, în final, de decizii mai bune.

Astfel, companiile care fac eforturi în direcția diversității tind să se concentreze pe aspecte vizible – gen, vârstă, abilități fizice etc. Strategică este, însă, diversitatea de gândire. Pentru angajator, acest lucru înseamnă să prețuiască și să extragă valoare din perspectivele diferite ale angajaților săi asupra problemelor cu care se confruntă organizația și să învețe din modurile lor diferite de a adresa soluțiile.

Pentru angajat, beneficiile unui cadru de muncă deschis la diversitate sunt, în primul rând, de ordin psihologic, pentru că nu mai este constrâns să-și inhibe anumite dimensiuni ale personalității. Acest aspect al manifestarii naturale conduce la o creștere a performanței individuale și, implicit, de grup.

Așa că, angajați și angajatori, haideți să fim noi inșine oriunde am fi, cu atât mai mult la locul de muncă, unde mulți dintre noi petrecem cea mai mare parte din viața noastră activă!