Tehnologie la feminin. Episodul 6 - Co-Factor

Tehnologie la feminin. Episodul 6

Ana-Maria Alistar se alătură echipei Co-Factor și ne oferă prilejul de a continua seria noastră de interviuri dedicate femeilor who tech. Ana-Maria ocupă poziția de Technical Support Representative și, în viața personală, este pasionată de călătorii, hand-made iar, când timpul îi permite, de gatit.

 

Ce crezi că pot aduce femeile în tech? Care consideri că este contribuția ta personală?

În ultima vreme a crescut numărul femeilor implicate în tech. Ideile lor creative și bine structurate au adus un plus de valoare acestui domeniu, populat anterior preponderent de bărbați.

Dorința mea de a pătrunde în acest domeniu s-a datorat și faptului că, de-a lungul timpului, am lucrat foarte mult cu diverse tool-uri și pot înțelege foarte bine nevoile utilizatorilor. Experiența ca utilizator aduce un plus de valoare și ajută în crearea ideilor noi și implementarea lor. Este important să privești mai întâi un tablou, să îl analizezi și apoi să te gândești cum a fost el realizat și ce detalii ar mai putea fi adaugate pentru a-i crește valoarea și frumusețea.

 

Cum te simți lucrând într-o industrie dominant masculină?

Nu m-am gândit niciodată că lucrez într-o industrie masculină, ci, mai degrabă, că lucrez într-o industrie plină de provocări, care mă învață că nu există limite atunci când îți dorești să perseverezi și să te dezvolți, indiferent de domeniul ales. Nu cred că există un domeniu exclusiv al bărbaților sau al femeilor. Atunci când îți dorești foarte mult să te dezvolți într-o direcție și simți că asta este ceea ce vrei tu să faci, nu există obstacole.

 

 

S-a întâmplat să te lovești de prejudecăți legate de gen în meseria ta?

Nu s-a întâmplat să mă lovesc de prejudecăți poate pentru că am plecat cu încredere pe acest drum și atunci când ești hotărât și îți dorești să înveți și să evoluezi nu te lași afectat de lucrurile care crezi că te vor trage în jos sau care crezi că nu se ridică la valoarea aspirațiilor tale.

 

Ai un sfat pentru femeile care își doresc să lucreze în tech, dar ezită?

Orice început este greu, oriunde. Eu am plecat dintr-un domeniu total diferit și am luat totul de la zero. Este importantă echipa în care ajungi să lucrezi și disponibilitatea lor de a te ajuta și de a te învăța, mai presus de orice. Eu am nimerit într-o echipă minunată. Nu există, asa cum spuneam anterior, domeniu nepotrivit atâta timp cât tu simți că asta trebuie să faci. Peste tot există un risc atunci când o iei de la capăt, însă trebuie să depașești zona de confort și abia atunci vei vedea cât de sus poți ajunge și cât de multe mai ai de învățat.

Fetelor, dacă voi vă doriți să porniți pe acest drum și daca voi considerați că vă reprezintă, urmați ce vă spune instinctul și nu vă decurajați nicio clipă! Viața e plină de încercări și cu cât drumul este mai greu de parcurs, cu atât satisfacția unui rezultat pozitiv este mai mare. Urmați-vă calea, indiferent de ce spun cei din jur. Voi sunteți responsabile și știți cel mai bine care este ținta finală. Să fie o țintă cât mai greu de atins! Aceasta este cea mai mare provocare!